Meddelande
2016-12-05

Vasa tänker ansöka om Teslas Gigafactory i miljardklassen

Nordens största energikluster erbjuder gynnsamma ramar för jätteprojektet.

Vasa stad undersöker möjligheten att ansöka om Teslas Gigafactory. Teslas första Gigafactory som tillverkar litiumjonbatterier invigdes i Nevada i USA i juli 2016, senare börjar fabriken tillverka också elbilar. För tre veckor sedan berättade Tesla att bolaget tänker bygga en motsvarande fabrik också i Europa. 

Vasas trumfkort som etableringsställe för fabriken är Nordens mest betydande energiteknologikluster samt Europas största litiumförekomst i Kaustby, som ligger nära. Litiumkarbonat som förädlas ur litium används just i litiumjonbatterier. 

Den här kombinationen av energiteknologiskt kunnande och råmaterial som behövs för batteriproduktionen är unik i världen.  

Vasas energikluster är redan nu av världsklass; av regionens över 140 företag är flera globala marknadsledare inom sin bransch och den sammanräknade omsättningen är 4,4 miljarder euro. Klustret genererar nästan en tredjedel av Finlands hela export av energiteknologi. 

-    Vasas energikluster och Tesla har ett gemensamt mål; att få världen att snabbare övergå till hållbar energi. Vi har ypperliga möjligheter att vara Teslas partner och etableringsställe för Gigafactory i Europa, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry

-    Vi behöver visionära och världsomspännande gärningar. Det här är ett projekt som bygger upp Vasas framtid för flera generationer framåt, fortsätter Häyry. 

Den blivande näringsministern stöder Vasas Gigafactory

Den blivande näringsministern och riksdagsledamoten Mika Lintilä stöder Vasas projekt. Enligt honom visar det på just sådant mod och sådan företagsamhet som nu behövs också i större omfattning i Finland. 

-    Det här är en fin möjlighet för hela Finland, jag är mycket entusiastisk över projektet. Jag kommer för egen del att stöda projektet så mycket som möjligt, säger Lintilä. 

För främjande av fabriksprojektet samlar Vasa en omfattande koalition, där det ingår både sakkunniga inom teknologi, forskning, logistik, ekonomiska konsekvenser, projektledning och internationell kommunikation som är viktiga med tanke på projektet. 

Projektets första konsekvensbedömning och en närmare processbeskrivning färdigställs under det första kvartalet av år 2017. 

-    Vi inleder arbetena genast. Det här är förutom Vasas och Vasaregionens också hela Finlands projekt, säger Häyry. 
 
Teslas första Gigafactory hör till de största byggnaderna i världen, då den blir färdig omfattar den närmare en miljon kvadratmeter. Fabrikens årliga kapacitet inom batteriproduktionen är 35 gigawattimmar (GWh) – en GWh är en miljon kWh. Byggkostnaderna för fabriken är fem miljarder dollar och den nytta som den medför för delstaten Nevada har beräknats till 100 miljarder dollar. Motsvarande fabriker planeras också av andra biltillverkare. 

Ytterligare information:
Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör tfn 040 540 5412, kontaktbegäran till sekreterare Ulla Huhmarsalo, tfn 06 325 1022 

Mika Lintilä, riksdagsledamot, näringsminister (fr.o.m. 1.1.2017)

En illustration av Vasa Gigafactory kan laddas ner från adressen www.gigafactory.fi/press